آشنایی با اختلالات خواب
یکی از اختلالاتی که افراد زیادی آن را تجربه می کنند، اختلال خواب است. این اختلال می تواند مشکلات زیادی را برای افراد ایجاد کرده و آن ها را از انجام فعالیت های روزمره ی خود بازدارد. نیاز به خواب و خوابیدن یک امر طبیعی در انسان هاست و همه ی افراد یک سوم زندگی خود را در خواب می گذراند. بنابراین اگر خواب شما از این مقدار کم تر است و یا برای به خواب رفتن و خواب عمیق دارای مشکلاتی هستید، به احتمال زیاد درگیر اختلالات خواب شده اید. برای آشنایی با اختلالات خواب، ادامه ی این مقاله از وبسایت دکتر سید سادات سپهرتاج، روانپزشک شیراز را مطالعه نمایید.
خواب طبیعی چگونه است؟
اختلال خواب که با نام اختلال خواب – بیداری نیز شناخته می شود، شامل آن دسته از مشکلاتی می شود که فرد نمی تواند خواب طبیعی داشته باشد. در واقع فرد روند خواب طبیعی را طی نمی کند. حال سوال این است که خواب طبیعی چیست؟ خواب طبیعی خوابی است که هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت در حد استاندارد باشد.
به خواب رفتن دارای یک چرخه ی دو مرحله ای REM و NREM است. مرحله ی اول یعنی REM با حرکات سریع چشم، فعال بودن مغز و رویا دیدن همراه است. مرحله ی دوم که NREM است نیز مرحله ی آسایش و خواب آرام است. این چرخه حدودا 90 دقیقه به طول می انجامد. این چرخه در طول خواب 4 تا 6 بار تکرار می شود.
دلایل بروز اختلالات خواب
این اختلالات معمولا به دلیل وجود یک مشکل در افراد دیده می شود. حال این مشکل ممکن است روانی باشد و یا جسمی. همچنین احتمالا انواع اختلالات خواب، دلایل متفاوتی نیز دارند. عمده ترین علت های ایجاد اختلال خواب را می توان موارد زیر دانست:
- آسیب های مغزی
- بیماری های جسمی
- اختلالات روانی مانند استرس، اضطراب، افسردگی و …
- اعتیاد به مواد مخدر
- عوارض دارویی
- سبک زندگی نا درست
- تنظیم نکردن ساعت خواب برای بدن
علائم و نشانه های اختلالات خواب
علائم اختلالات خواب کاملا مشخص هستند. هر گونه مشکل در خواب طبیعی و راحت را می توان به عنوان نشانه های آن در نظر گرفت. به عنوان مثال:
- خوابیدن در روز به جای شب
- از خواب پریدن ناگهانی به صورت مکرر
- مشکلات سیستم تنفسی در هنگام خواب
- خواب لودگی آلودگی در موقعیت های مختلف مثل رانندگی
- سخت به خواب رفتن
- کابوس های شبانه
- به خواب عمیق نرفتن
- درد در پا ها و بازو ها هنگام خواب