با اختلال ترس از شلوغی آشنا شوید
آیا تا به حال برایتان پیش آمده که هنگام قرارگیری در مکان های عمومی دچار ترس و اضطراب شوید؟ یا کسی را دیده اید که از رفتن به جاهای شلوغ وحشت زده شود؟ اختلال آگورافوبیا یا ترس از شلوغی اختلالی است که دقیقا نشانه های توضیح داده شده را دارد. یعنی از قرار گرفتن در مکان های عمومی و شلوغ ترس زیادی دارد. این افراد هنگام مواجه شدن با چنین وضعیتی دچار استرس و اضطراب زیاد و حتی حمله پانیک می شوند. در این مقاله از وبسایت دکتر سید سادات سپهرتاج، روانپزشک شیراز، با این اختلال بیش تر آشنا می شویم.
اختلال ترس از شلوغی چیست؟
آگورافوبیا (Agoraphobia) در دسته ی انواع اختلالات اضطراب جای می گیرد. چرا که فرد هنگام مواجه شدن با آن دچار اضطراب می شود. اگر بخواهیم دقیق تر به بررسی این اختلال بپردازیم باید بگوییم که در واقع فرد مبتلا از قرار گرفتن در موقعیت هایی که امکان فرار از آن موقعیت سخت است یا وجود ندارد، می باشد. بنابراین این موقعیت می تواند هم یک فضای بسته و هم یک فضای باز باشد.
این اختلال می تواند آنقدر شدید که شود که فرد را از بیرون رفتن از منزل بازدارد. یا اگر هم تصمیم بگیرد از خانه بیرون برود، باید حتما کسی همراه او باشد. بدیهی است که این بیماری می تواند فرد را در انجام فعالیت های روزانه و ارتباط برقرار کردن با دیگران دچار مشکل کند.
دلایل ایجاد اختلال آگورافوبیا
آگورافوبیا در مکان هایی مثل مراکز خرید، ساختمان ها، پل ها، پارکینگ ها، وسایل حمل و نقل عمومی و … رخ می دهد. حتما اکنون برایتان این سوال پیش آمده است که چرا که فردی باید دچار چنین اختلالی شده و از جمعیت زیاد ترس داشته باشد؟
شایع ترین علت های این بیماری را می توان به موارد زیر مرتبط دانست:
- دلایل بیولوژیکی
- مشکل در سیستم عصبی
- عوامل ژنتیکی و ارث
- قرار گرفتن در معرض آسیب روحی
- تجربه ای تلخ در گذشته مانند از دست دادن نزدیکان
- داشتن اختلال اضطراب یا اختلال فوبیا
بررسی علائم و نشانه ها
در این بخش قصد داریم علائم و نشانه هایی که فرد مبتلا به اختلال ترس از شلوغی ممکن است از خود نشان دهد را بررسی کنیم.
این علائم عبارتند از:
- دوری کردن از مکان های شلوغ
- خجالت زدگی و شرمندگی هنگام قرار گیری در جمع
- به تعویق انداختن شرکت در فعالیت های اجتماعی
- احساس ترس و اضطراب در جاهای شلوغ
- ترس از دست دادن کنترل
- ایجاد تغییرات جسمی مانند سر گیجه، درد در قفسه ی سینه، اسهال و استفراغ، حالت تهوع، تعریق، تنگی نفس و …
برای درمان این اختلال می توانید به روانپزشک مراجعه کنید. روانپزشک با استفاده از روش هایی از جمله مدیتیشن، روان درمانی، هیپنوتیزم، دارو درمانی و … می تواند با درمان این اختلال کمک کند.