معرفی اختلال شخصیت خود شیفته
به احتمال زیاد شما هم تا کنون با افرادی مواجه شده اید که خود را بسیار بزرگ و مهم می دانند. بدون شک با خود گفته اید: “چقدر خود شیفته است”. اما آیا می دانستید که واقعا اختلال شخصیت خود شیفته وجود دارد؟ و در واقع این افراد دارای اختلال خود شیفته گی هستند. حال ممکن است برخی بیش تر و برخی دیگر کم تر درگیر آن باشند. اگر می خواهید بدانید که افراد مبتلا به این بیماری چه نشانه هایی از خود بروز می دهند و چطور می توان آن را برطرف کرد، در این مقاله از وبسایت دکتر سید سادات سپهرتاج، روانپزشک شیراز، همراه ما باشید.
اختلال شخصیت خود شیفته چیست؟
همان طور که می دانید اختلالات شخصیتی در سه گروه A ، B و C دسته بندی می شوند. افراد خود شیفته در دسته ی B قرار می گیرند. این افراد به صورت اغراق آمیز خود را بزرگ و مهم می دانند و لیاقت و توانمندی های زیادی را در خود احساس می کنند. همچنین تصور می کنند فرد مشهور و معروفی هستند.
مهم ترین ویژگی افراد خود شیفته این است که به این دلیل که خود را برتر از دیگران می دانند، بنابراین مشکلات، نیاز ها و درخواست های دیگران برای آن ها اهمیتی ندارد. در واقع رفتار این افراد می تواند ناشی از عدم اعتماد به نفس و احساس ناامنی باشد.
اختلال خود شیفتگی چگونه تشخیص داده می شود؟
در بخش قبل اشاره کردیم که این افراد خود را بزرگ و مهم تر از آن چیزی که هستند، می دانند. اما سوال این است که چطور می توان این موضوع را تشخیص داد؟
رایج ترین راه های تشخیص آن عبارت است از:
- در موفقیت ها و استعداد هایی خود بیش از حد اغراق می کند.
- از دیگران انتظار دارد او را بزرگ و مهم بدانند.
- مدام در سرش افکار قدرت، هوش، ذکاوت، زیبایی و محبوب و دوست داشتنی بودن دارد.
- فکر می کند دیگران به او حسودی می کنند و بالعکس خودش نیز به دیگران حسودی می کند.
- انتظار دارد همه مطیع و موافق او باشند.
- نیاز دارد که دیگران مدام او را تشویق و تحسین کنند.
- معتقد است به این دلیل یک فرد استثنایی است، بنابراین فقط افرادی با ویژگی های خاص او را درک می کنند.
- از دیگران برای رسیدن به اهداف خود استفاده می کند، در حالی که تمایل به درک دیگران ندارد.
چطور می توان از این شخصیت نجات پیدا کرد؟
در مرحله ی اول فرد باید تصمیم بگیرد و بخواهد که دیگر خود شیفته نباشد. قدم اول آگاهی یافتن درباره ی افراد خود شیفته است. به این صورت فرد سعی می کند از انجام رفتار های خود شیفته گرانه خودداری کند.
در قدم بعد می توان با مراجعه به مشاور و روانپزشک و انجام روان درمانی، نسبت به ترک این شخصیت اقدام نمود.