هویت فردی چیست؟
هویت فردی یکی از موضوعاتی است که همیشه مورد توجه بوده است. اما منظور از هویت فردی چیست؟ و چرا اهیمت دارد؟ هویت فردی به معنای مجموعه ی خصوصیات، ویژگی ها و توانمندی های یک فرد است. در واقع هم نقاط قوت و هم نقاط ضعف هر فرد را شامل می شود. در مقابل هویت فردی، هویت اجتماعی است. هویت فردی را می توان لازمه ی شکل گیری هویت اجتماعی و ورود به اجتماع دانست. در این مقاله از وبسایت دکتر سپهرتاج، روانپزشک شیراز، به بررسی دقیق تر این موضوع می پردازیم.
ویژگی های هویت فردی
هویت فردی که به عنوان هویت انسانی نیز شناخته می شود، موضوعی است که هنگام تولد افراد شکل می گیرد. بخشی از این موضوع ذاتی است و فرد نقشی در شکل گیری آن ها ندارد. اما بخشی دیگر را می توان تغییر داد. هنگامی که شما به دنبال پاسخ سوال “من کیستم؟” هستید، در واقع می خواهید هویت فردی خود را به اثبات برسانید.
ویژگی های زیر را می توان برای این موضوع در نظر گرفت:
- ماهیت و شخصیت افراد
- تفکر، اندیشه ها و باور ها
- تمایلات و آرزو ها
- محدودیت ها
- فعالیت ها، اعمال و رفتار ها
- احساسات
- و …
ابعاد آن چیست؟
برای هویت فردی، سه بعد شخصیتی، صنفی و درونی را در تعریف کرده اند که عبارتست از:
- بعد شخصیتی: مربوط به موارد فیزیکی هر فرد مانند قد، وزن، سن و … است. بعد شخصیتی هیچ گاه ثابت نیست و در طول زمان تغییر می کند.
- بعد صنفی: شامل اعتقادات، و نگرش های سیاسی و مذهبی افراد می شود. این بعد نیز ممکن است با آگاهی بیش تر و افزایش تحصیلات در طول زمان تغییر کند.
- بعد درونی: باور ها و آرزو های ما بعد درونی هویت فردی را تشکیل می دهند. این بعد نیز ممکن است با گذشت زمان دچار تغییراتی شود.
بحران هویتی
هر فردی ممکن است در مرحله ای از زندگی خود دچار بحران هویتی شود. یعنی نتواند به درستی هویت خود را تشخیص دهد. اگر درگیر هر نوع بحران هویتی هستید، پیشنهاد می دهیم با روانپزشک مشورت کنید.
این موضوع به شکل های زیر در افراد دیده می شوند:
- کسب شده: افرادی که بحران هویتی خود را پشت سر گذاشته اند.
- پیش رس: کسانی که نسبت به اهدافی که دیگران برای آن ها تعیین کرده اند، متعهد شده اند.
- خویشتن یاب: آن دسته از افرادی که هنوز هویت خود را پیدا نکرده و دچار دوگانگی و تعارض در آن هستند.
- ابهام هویت: گروهی از افراد که تا کنون هیچ بحرانی نداشته اند و قصد ندارند آن را تجربه کنند.